Kako kuvati šitake pečurke

Kako kuvati šitake pečurke – Prilikom kuvanja odvojite klobuke od peteljki, jer čvršćim peteljkama treba malo duže da se kuvaju. Možete koristiti kape i stabljike zajedno u istoj posudi, prvo kuvati stabljike, a zatim dodati kape, ili sačuvati stabljike za žvakanje za drugu upotrebu. U zavisnosti od veličine kapica, obično ćete želeti da ih ostavite cele, četvrtine ili debele kriške. Suve šitake pečurke možete zameniti svežim, imajući u vidu da im može trebati duže da se kuvaju.

 Dva najlakša načina za pripremu šitake pečuraka za prilog ili preliv su dinstanje i prženje.

1. Pirjajte šitake pečurke: U srednjem tiganju zagrejte dve kašike neslanog putera ili maslinovog ulja na srednjoj vatri. Sameljite jedan mali čen belog luka i dinstajte dok ne zamiriše, oko jedan minut (ne dozvolite da beli luk izgori!). Dodajte šolju šitake pečuraka i pokrijte tiganj poklopcem, nastavite da kuvate dok ne omekšaju i ne porumene, još oko pet minuta. Dodajte jednu kašiku soja sosa i jednu kašiku sveže isceđenog limunovog soka, nastavljajući da kuvate nepoklopljeno, dok pečurke ne upiju tečnost, još oko minut. (Alternativno, zamenite beli luk, soja sos i limunov sok za četvrtinu šolje teriiaki sosa.)
2. Prženje: Zagrejte vok na jakoj vatri dok se ne dimi, a zatim dodajte dve kašike susamovog ili kikirikijevog ulja. Dodajte kašičicu mlevenog đumbira i dva luka, tanko narezana. Pržite dok ne zamiriše, oko 30 sekundi, a zatim dodajte šolju pečuraka i pržite dok ne omekšaju i ne porumene, još oko jedan do dva minuta.

Kako pripremiti sušene šitake pečurke

Sušene šitake pečurke, koje su lako dostupne, obično imaju intenzivniji ukus od sveže vrste i mogu da traju mesecima, pa čak i godinama.

Kako kuvati sa šitake pečurkama
Šitake pečurke

Da biste pripremili sušene šitake pečurke za kuvanje, potopite sušene pečurke sa škrgama nadole u ​​vruću vodu da rehidriraju dok ne omekšaju, oko 20 minuta; ili potopite u vodu sobne temperature preko noći. Iscedite rehidrirane pečurke da biste izbacili višak vode. Procedite tečnost za namakanje pečuraka da biste brzo napravili temeljac od povrća. Ako ne planirate da odmah koristite stabljike, možete da odsečete stabljike osušenih šitakija dok su suve i samo potopite klobuke. Natopili ste previše pečuraka? Rehidrirane sušene pečurke možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko dana.

8 načina da kuvate sa šitake lekovite pečurke
Probajte i sveže i sušene šitake pečurke u:

1. Piletina i pirinač u stilu kineske gline.

Kako kuvati sa šitake pečurkama
Šitake pečurke

2. Sukijaki, japansko jelo u jednom loncu od govedine, tofua i povrća u sosu od temeljca, soja sosa i šećera.
3. Testenina sa kremastim alfredo sosom.
4. Miso supa. Pokušajte da koristite sušene šitake pečurke da napravite vegetarijanski daši (čorba), a zatim dodajte narezane sveže šitake pečurke zajedno sa misom, tofuom i mladim lukom.
5. Rižoto od ovsenih pahuljica Volfganga Pucka.
6. Mandu, korejske knedle punjene tofuom i kupusom, škampima ili drugim nadjevima.
7. Krem supa od pečuraka sa mešavinom pečuraka kao što su kremini, portobelo i šitake.
8. Supa od karfiola prelivena veganskom šitake slaninom. Da biste napravili šitake slaninu, pecite narezane klobuke šitake pečuraka sa susamom ili maslinovim uljem na 350 ° F do tamno smeđe boje, oko 45 minuta do sat vremena. Pečurke će postati hrskave dok se osuše.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *