Lavlja griva gljiva kako ih kuvati

Lavlja griva gljiva je jestiva, ukusna i smatra se funkcionalnom hranom jer nudi brojne zdravstvene prednosti. Gde se može naći pečurka lavlje grive i kako da je pripremite? Da li je tačno da je zamena za meso rakova? Da li poznate prednosti lavlje grive ispunjavaju standarde nauke ili su mit? Imamo odgovore. (Ali ako želite da preskočite detalje, naša presuda je: Lavlja griva je ukusna, a i za vas je prilično dobra.)

Kakvog su ukusa pečurke od lavlje grive i kako ih kuvati?

Lavlja griva gljiva kako ih kuvati

Što se tiče teksture, lavlja griva je nežna i sunđerasta, sa malo odskakanja. Ima reputaciju da je odlična zamena za rakove ili jastoge, što ga čini veoma privlačnim svima koji pate od alergija na školjke.
Pečurke imaju veoma blagu slatkoću. Pečurke od lavlje grive čine izvanrednu čorbu.
Neka lavlja griva može imati gorku ivicu, koja izgleda pogoršana prženjem.

Dakle, umesto da pokušavate da pretvorite pečurke u hrskave, usvojite istočnoazijski pristup prihvatanju njene sposobnosti da bude sunđer i divna sopa za čorbe, supe i sosove.

Lavlju grivu treba dobro kuvati i ne jesti sirovu: kao i sve sirove pečurke, one sadrže hitin u svojim ćelijskim zidovima, koji može izazvati želučane smetnje, pa čak i alergijsku reakciju u visokim koncentracijama.
Kuvanjem se smanjuje.

Funkcionalna gljiva

Lavlja griva - Hericium erinaceus
Lavlja griva – Hericium erinaceus

U malim kliničkim ispitivanjima koja su uključivala ispitanike na ljudima, pokazalo se da lavlja griva ima blage antidepresivne efekte.
I u laboratorijskim studijama (in-vitro, in-vivo i kod miševa), nervno-regenerativna svojstva i antimikrobni efekti su istraživani sa pozitivnim ishodima.

Istraživanja su u toku. U tradicionalnoj i narodnoj medicini, lavlja griva se dugo povezivala sa sprečavanjem demencije.

Poznata je i kao „pametna pečurka“ zbog povezanosti sa zdravljem mozga. U tradicionalnoj kineskoj medicini lavlja griva se koristi za podršku neurološkom i želučanom zdravlju.

Bez obzira da li je vaša omiljena supa ljuto-kisela ili na bazi crnog vina, dodajte malo lavlje grive i uživajte u njenoj kompleksnoj dobroti.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *