Blog

lekovite pečurke

12 GLJIVARSKIH ZAPOVESTI

1. Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.
2. Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama, kesama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne korpe.
3. Ne jedi sumnjive primerke gljiva: premlade, prestare, previše ukvašene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.
4. Ne jedi gljive koje si dobio od “dobrog” samoukog poznavaoca gljiva.
5. Ne mešaj u korpi jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
6. Nema ni jednog opšteg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlikovali od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne menjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.
7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.
8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konsultuj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiši na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.
10. Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»
11. Ne gazi, ne uništavaj gljive koje ne bereš, bilo jestive ili ne!
12.Ne brati gljive koje rastu u neposrednoj blizini frekfentnih puteva, ulica, aerodroma, fabrika, gradskih toplana, termocentrala, rafinerija nafte, petrohemijskih postrojenja NISU ZA LJUDSKU UPOTREBU.Takve gljive sadrže desetostruke količine teških metala i radioaktivnih elemenata.

2021

Tajna gljiva

2021
lekovite pecurke

Zarada i lek: Gde i kako se gaje lekovite pečurke u Srbiji?

U prirodi postoji mnogo retkih i nedovoljno poznatih pečuraka koje imaju brojna lekovita svojstva o kojima malo znamo. Udruženje lekovite pečurke iz Sopota postoji već 3 godine i bavi se sakupljanjem ovih gljiva, ali i njihovim uzgajanjem u veštačkim uslovima, proizvodnjom micelijuma i medicinskih tinktura.

„Naše tržište je, nažalost, zasićeno proizvodima iz Kine, a ona jeste zapravo jedan od najvećih proizvođa pečuraka i ko zna čega još. Ljudi koji kod nas proizvode tinkture oni to kupuju – uvoz iz Kine. Mi smo prvi koji smo počeli sa kompletnom proizvodnjom jer smo obuhvatili sve segmente posla, bukvalno od početka do gotovog proizvoda“, kaže Aleksandar, iz udruženja lekovite pečurke.

Kako Aleksandar navodi, oni to rade iz ljubavi i to ljubavi prema mikrobiologiji i ljubavi prema pečurkama. A, kada su došli u fazu da imaju šta da pokažu i ponude ljudima hobi se pretvorio u posao.

Tri su ključna elementa za uzgoj pečuraka: dobri uslovi, dobar micelijum i dobar supstrat za uzgoj. Micelijum se može kupiti, ali potrebno je pronaći i odgovarajući supstrat koji se razlikuje od gljive do gljive.

„Čitav proces proizvodnje je kompleksan i podeljen u segmente. Prvo ide proizvodnja micelijuma, kako nazivaju seme“, kaže Aleksandar.  Seme se stavi na hranljivu podlogu, a da li će biti piljevina, slama ili nešto drugo zavisi od vrste pečurke.

Da bi se dobila tinktura potrebno je oko 3 meseca. Sve se radi u sterilnim uslovima jer je u svakom fazi pečurka osetljiva na invfekcije. Osim sterilnih uslova, neophodno je kopirati uslove iz prirode jer one „rade na isti princip kao i mi: udišu kiseonik, a izbacuju ugljen dioksid. Treba joj obezbediti svež vazduh, vlagu, određenu temperaturu i svetlost “, navodi Aleksandar.

Reiši je kraljica među pečurkama i osim svih svojih brojnih lekovitih svojstava, ona može biti ključno rešenje za uništavanje ovog razornog virusa deformisanosti krila kod pčela. Podaci objavljeni u studiji u jednom poznatom naučnom časopisu ukazuju na to da su pčele primećene na micelijumima pečuraka, što nam govori da gljive iz pečuraka mogu dobiti medicinsku ili hranljivu vrednost.

„Svaka pečurka je za nešto dobra. Sve tinkture deluju antikancerogeno, antivirusno i antibakterijski. Neke su dobre za određene organe, kao što je reiši pečurka dobra za srce. To je pečurka koja je univerzalna, a u Kini je zovu „gljiva besmrtnosti“ jer leči sve osim smrti. Ona je bukvalno božanstvo kod njih“.

Tu je i pečurka koja podiže imunitet i kod prehlade i gripa odmah se osete efekti čim popijete čaj sa tinkturom, a tu je i pečurka koja je hrana za mozak koja obnavlja omotače neurona, pomaže kod Parkinsove bolesti, Alchajmerove bolesti, stresa, depresije, raznih vrsta demencija.

Gljive su jedan živ organizam i naučnici su dokazali da su ćelije gljiva mnogo bliže ljudima i živitinjama nego biljkama, što potvrđuje i micelijum koji reaguje na pokrete, muziku i ljudski tretman. Što znači da ni sam proces gajenja nije lak i da zahteva puno nege, ali na kraju se dobija jedinstven proizvod sa medicinskim dejstvom.

Sagovornik: Aleksandar, Udruženje lekovite pečurke

2020

Curanov rep beba
Poboljšanje gornjih infekcija respiratornog trakta
Pomoć u lečenju plućnih bolesti
Eliminacija infekcija urinarnog trakta
Olakšanje za iritacije digestivnog trakta
Lek za opšti nedostatak energije i malaksalosti

2019

Jedan od načina upotrebe brezove gube je čaj koji može i da se zaledi pa ga i kasnije možete koristiti.
Budući da je gljiva, a ne lišće čaja, nije dovoljno da komade samo stavite u vruću vodu.
Zbog toga brezovaču bi trebalo da stavite u vodu gde će na laganoj vatri bez ključanja da se kuva sat vremena. Možete napraviti 1 šolju čaja sa 4 do 8 grama pečurke u 3-4 dl vode jer će deo vode da ispari u toku kuvanja.
Pošto je ukus malo gorak, zašto ne zamrznuti ostatak čaja u kockice leda. Možete ih ubaciti u supe, gulaše, variva itd. Tako ste prikrili ukus, ali ipak ste dobili zdravstvene koristi.

2019

Ćuranov rep je praktično klasičan imunostimulator. Za relativno kratko vreme podiže imunitet na maksimalan nivo.
Coriolus versicolor pokazuje vrlo interesantne efekte u zaštiti jetre kod pacijenata sa cirozom jetre i sa hroničnim hepatitisom-B, blagotvorno deluje na pankreas, aktivno učestvuje u smanjenju šećera u krvi,i regeneriše ćelije kože i epitelnog tkiva.
Naučna istraživanja su pokazala jako dobre rezultate ove gljive kod tumora prostate, debelog creva, dojke i tumora grlića materice. Takođe je i jako delotvorna protiv virusnih infekcija , Herpesa, Humanog Papiloma virusa i AIDS –a.
Izvrsne rezultate gljiva je pokazala i protiv bakterija, u kombinaciji sa antibioticima. Bakterije u prisustvu gljive nisu mogle uspostaviti rezistenciju, za razliku od kontrolne grupe koja je tretirana samo antibioticima i gde su bakterije veoma brzo razvile rezistenciju.

2019

Reishi
Lista zdravstvenih benefita koje ova gljiva donosi zaista je dugačka. Pisani tragovi govore da je u tradicionalnoj medicini Kine i Japana korišćena za tretiranje nefritisa, hipertenzije, artritisa, nesanice, bronhitisa, astme i čira na želucu. Smatrana je čudotvornim lekom za sve bolesti, a savremena istraživanja pokazuju da deluje antitumorno, pomaže pri tretiranju HIV infekcija, ima pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, doprinosi zaštiti jetre, boljem radu nervnog sistema…

2019

2 Comments

  • Nista nisam znala o lekovitim svojstvima gljiva i slucajno sam nabasala na jedan tekst. Tema me je izuzetno zaintrigirala i nakon tog teksta zelela sam da saznam jos o lekovitim gljivama, njihovim svojstvima i samom uzgoju. Hvala vam na ovom blogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *