Ćuranov rep – Trametes versicolor

Trametes versicolor – Ćuranov rep

 Ćuranov rep – Čudesna imunološka bomba

 Ova pečurka leči i najteže bolesti. Ova gljiva koja je izuzetno lekovita, po svom obliku i bojama podseća na rep divljeg ćurana koji vodi poreklo iz Turske.

Ćuranov rep može povećati vaš imuni sistem tako značajno, da će čak izlečiti tumor dojke.  Više studija je pokazalo da pečurka u liofiliziranoj formi dramatično poboljšava funkciju imunog sistema ženama koje su čak u trećem stadijumu raka dojke.

Ćuranov rep ispravlja imune nedostatke. Istraživači su otkrili da se imuni sistem pojačava posle korišćenja dnevne doze. Oni takođe nisu uočili nikakve štetne, sporedne efekte po žene.

Nalazi su možda najvažnije zdravstveno otkriće za mikologe i zdravstvene istraživače od pronalaska penicilina (koji je izveden iz gljive Penicillium), te su informacije od vitalnog značaja za obolele od raka dojke.

“Rak je poznat po svojoj sposobnosti da izbegne imunu detekciju,” kaže pionirski mikolog Paul Stamets, koji je takođe bio direktor istraživanja za studije.

On dalje kaže: “Jedna teorija je da kada pacijenti uzimaju naše pečurke, imuni sistem povećava populaciju NK ćelija i u njima odgovarajući CD8 glikoprotein, poboljšavajući njihove sposobnosti da otkriju i da se vezuju za mesta receptora na stromi tumora, što omogućava NK invaziju.Ako je to tačno, onda upotreba ove lekovite gljive kao dodatak terapiji ili preventiva može pomoći mnogim pacijentima i značajno uvećati šansu da se izbore sa ovom opakom bolešću”.

Istraživanja

Kompanija “Stamets”, ustupila je pečurke koje će poslužiti za dalje istraživanje. Stamets je svetski poznat edukator koji godinama govori o moćnim lekovitim svojstvima pečuraka, ali je postao posebno zainteresovan za ćuranov rep kada je njegova majka bila u IV fazi raka dojke dijagnostikovanog 2009. godine. Jedan napredni onkolog je obavestio Stametsa i njegovu majku o istraživanju u vezi sa pečurkom i rakom dojke.

Činjenice

“A već od februara 2010, bila je praktično izlečena od raka”, ponosno je saopštio Stamets sedam meseci kasnije.

Lekovite Pečurke

Opšti podaci o gljivi Trametes versicolor – Ćuranov rep– Coriolus versicolor

Svojom lepotom i lepezon boja, izgledom, podseća na ćuranov rep, nagoveštava svoju posebnost, a to su izuzetna lekovita svojstva. Spada u najlekovitije gljive u borbi protiv najtežih bolesti današnjice.

Utvrđeno je da može pomoći i kod reumatizma, hroničnog umora, ali i u sprečavanju virusnih infekcija, hepatitis-c, herpes. Najvažniji sastojci su beta-glukani-polisaharidi koji pripremaju organizam za borbu protiv najtežih bolesti – posebno raznih vrsta kancera. Bogat je i mnogim drugim sastojcima.

Istraživanja, posebno u Japanu 80-ih godina prošlog veka, izolovala su PSK polisaharidkureha i PSP polisaharidpeptid koji podstiču antitumorsko dejstvo, a u kombinaciji sa hemoterapijom, radioterapijom ili kod tretmana citostaticima. Coriolus versicolor znatno umanjuje neželjene nuspojave.

Ćuranov rep blagotvorno deluje i kod dijabetesa, tromboze, čisti gornje disajne puteve i olakšava funkciju probavnog sistema.

Poboljšava opšte funkcije organizma, podiže imunitet i raspoloženje, smanjuje hronični umor, podiže apetit i deluje antidepresivno.

Ima ga u raznim oblicima, a najčešće se koristi u obliku sušenog praha – s vodom ili u raznim jelima, kuvanjem čaja od praha ili u obliku kapsula. Na dalekom istoku je učestao u domaćinstvima i kao prevencija i jedan je od najvažnijih artikala iz lepeze proizvoda zdrave ishrane.

Može se kombinovati i sa drugim pečurkama sličnih osobina, kao što su ganoderma lucidum, phellinus linteus, maitake, cordiceps sinensis itd…

Zbog specifičnosti sastava ove pečurke, mnoga istraživanja i na dalekom istoku, gde se koristi hiljadama godina, a sve više i na zapadu, spada u red najcenjenijih prirodnih boraca protiv velikog broja obolenja. Ćuranov rep ima antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko dejstvo, stimuliše imunitet organizma, poznat je i kao antioksidans.

Lekovite Pečurke

Trametes versicolor – Ćuranov rep – Sa rezultatima studije NIH, turske pečurke su ozbiljno uzete u obzir kao prirodan lek. Međutim, one se već dugo koriste u Kini i Japanu. U Kini ih zovu Iun Zhi a u Japanu su poznate kao Kavaratake. Neke od prednosti pečuraka su:

 • poboljšanje gornjih infekcija respiratornog trakta
 • pomoć u lečenju plućnih bolesti
 • eliminacija infekcija urinarnog trakta
 • olakšanje za iritacije digestivnog trakta
 • lek za opšti nedostatak energije i malaksalosti

Obećavajući rezultati nedavnog istraživanja turskih pečuraka u odnosu na rak dojke samo su još jedan dokaz prirodnog lečenja. Telo ima neverovatnu sposobnost za izlečenje i balans kada se nalazi u pravom okruženju i uz malu pomoć prirode.

 Ćuranov rep – Primarna medicinska upotreba:

 • tumor
 • virusne infekcije
 • dijabetes
 • reumatizam
 • hronični umor
 • preventiva