Hericium erinaceus – Lavlja griva

Lavlja griva gljiva kako ih kuvati

Hericium erinaceus – Lavlja griva (H. erinaceus) je jedna od dobro proučenih jestivih medicinskih gljiva koje pripadaju porodici Hericiaceae, red Russulales i klasa Agaricomicetes.

Bioaktivne komponente ovih gljiva polisaharidi, lektin, proteini, fenoli i terpenoidi imaju brojna lekovita dejstva:

 • ANTIKANCERSKO
 • NEUROPROTEKTIVNOIMUNOMODULATORNO
 • ANTIINFLAMATORNO
 • ANTIPROLIFERATIVNO
 • ANTIMIKROBNO

Među svim pečurkama koje se koriste u ishrani, Hericium erinaceus ima možda i najviše kliničkih studija koje potvrđuju njene terapijske efekte vezane za unapređenje zdravlja kada su u pitanju bolesti nervnog sistema.

LAVLJA GRIVA POSEBNO JE POTENTNA KOD  BOLESTI KOD KOJIH DOLAZI DO PREVREMENOG PROPADANJA NEURONA POPUT:

 • MULTIPLE SKLEROZE,
 • ALCHAJMEROVE BOLESTI,
 • DEMENCIJE,
 • DEPRESIJE
 • PARKINSONOVE BOLESTI
 • MOŽDANOG UDARA
 • NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI

Različita jedinjenja izolovana iz ove gljive koja podstiču ekspresiju neurotrofnih faktora kao što su faktori rasta neurona (NGF) detaljno su ispitana. Hericenoni su tipično nađeni u plodnim telima gljive, dok su erinacini izolovani  iz micelijuma gljive.

Sastav gljive Hericium Erinaceus:

 • derivati ciatena
 • beta-D-glukan
 • provitamin D2
 • erinacin Q, erinacin R
 • ksilan, glikoksilan, mano glikoksilan
 • polisaharidi

enzimi: SOD, NaDPH, GSH reduktaze, katalaze, tirozinaze, perksidaze

Primarna upotreba:

Nervna oboljenja (Alchajmerova bolest, demencija, multipleks skleroza, depresija, šizofrenija i druga).
Oboljenja probavnog trakta (obnavljanje sluzokože želuca, creva, gastritis).
Anoreksija, bulimija.
Ostalo: utiče pozitivno na imuni sistem, vrši regulaciju šećera i holesterola u krvi.

 

Lavlja griva (Hericium Erinaceus), poznata je i po drugim imenima širom sveta. U Kini je to Hou Tuu Gu, dok je engleski naziv Bearded Tooth, ili Satyr’s Beard Fungus i drugi nazivi. Prirodno raste u severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim, zbog svojih svojstava, danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta. U prirodi raste na uvenulom drveću, obično bukovom ili hrastovom.

Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite i u naučnim krugovima, kada su sprovedena ozbiljna naučna istraživanja.

 Lavlja griva i njen uticaj na zaceljenje nervnog tkiva

Grupa naučnika iz Kalifornija sa Departmana za neurobiologiju i istraživanje mozga, u sprezi sa načnicima iz kineskog Univerziteta Link Yang, vršila su istraživanja nad ovom gljivom i ustanovila njena osnovna svojstva u lečenju nekih nervnih oboljenja.

Uspeli su da ekstrahuju dva molekula, aktivna sastojka ove gljive, derivate ciatena, oba veoma važna kod zaceljivanja nervnog tkiva. Ova gljiva se takodje, zbog svog hemijskog sastava, lako i efikasno apsorbuje u organizam.

Ustanovljeno je da ona uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući provodljivost nervnih signala kroz tkivo. Ova funkcija lavlje grive je svrstava među najznačajnije preparate kod tretiranja multipla skleroze i distrofije mišića.

Takođe, zbog pospešivanja tzv. NGF (nerve growth factor), odnosno faktora rasta nervnog tkiva, nezaobilazna je kod Alchajmerove bolesti i kod demencije. Uopšte, izuzetna je kod svih oboljenja nervnog sistema, što potvrđuje i vodeći svetski istraživači, među kojima i Paul Stamets.

Lavlja griva – Značajna istraživanja

Jedno od značajnijih skorijih istraživanja je ono izvedeno u Jokohami 2009. Pokazala su značajna poboljšanja kod pacijenata koji su uzimali lavlju grivu svakodnevno. Poboljšanja su bila primetna u vidu boljih kognitivnih sposobnosti.

Ovo istraživanje je sprovedeno na pacijente sa slabijim vidovima kognitivnih poremećaja. Drugo interesantno istraživanje je sprovedeno 2010. takođe u Japanu, nad ženama u meno pauzi. Ova studija je pokazala da su se žene osećale bolje. Imale su manjih problema sa depresijom, te da im je koncentracija bila poboljšana.

Ovakvih istraživanja ima sve više i ova gljiva tek treba da doživi svoj zenit popularnosti. Uostalom, vodeći japanski stručnjak za lekovite gljive, prof. Kavagiši, tvrdi da je Hericium Erinaceus gljiva 21. veka!

Ostala važna dejstva – Hericium erinaceus – Lavlja griva

Budući da sadrži polisaharide (heterobeta glukan), hericium erinaceus-u se pripisuju snažana antioksidantna dejstva. Tako ova gljiva ima važnu ulogu u obnavljanju kože i sluzokože, naročito sluzokože organa probavnog trakta.

Zbog ovih svojstava, kao i zbog aktivnog sastojka cijatena, ova gljiva je veoma značajna u borbi protiv čira na želucu, kao i raka jednjaka i želuca.Takođe, lavlja griva prilično uspešno reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Zbog ovoga značajna je i za bolesnike šećerne bolesti.

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine, a raste i u Sjevernoj Americi.

Jednako se koristi u medicini i kulinarstvu pa osim što obnavlja neurone, služi kao dodatak jelima. Veliki restorani i ugostiteljski lanci doslovce se grabe za ovu namirnicu koja se sastoji od čak 20 posto proteina te je okusom slična okusu škampa ili jastoga. Lavlja griva najukusnija je karamelizirana u maslinovom ulju, poprskana sakeom (japanskim vinom) te na kraju prepržena na putru. Može se konzumirati u slasnoj hrskavoj varijanti ili na još puno načina.

Prikazi visePrikazi manje