Lavlja griva Hericium erinaceus

Lavlja griva Hericium erinaceus (H. erinaceus) je jedna od dobro proučenih jestivih medicinskih gljiva koje pripadaju porodici Hericiaceae, red Russulales i klasa Agaricomicetes.

Bioaktivne komponente ovih gljiva polisaharidi, lektin, proteini, fenoli i terpenoidi imaju brojna lekovita dejstva:

 • ANTIKANCEROGENO
 • NEUROPROTEKTIVNO I IMUNOMODULATORNO
 • ANTIINFLAMATORNO
 • ANTIPROLIFERATIVNO
 • ANTIMIKROBNO

Među svim pečurkama koje se koriste u ishrani, Lavlja griva – Hericium erinaceus ima možda i najviše kliničkih studija koje potvrđuju njene terapijske efekte vezane za unapređenje zdravlja kada su u pitanju bolesti nervnog sistema.

LAVLJA GRIVA POSEBNO JE POTENTNA KOD  BOLESTI KOD KOJIH DOLAZI DO PREVREMENOG PROPADANJA NEURONA POPUT:

 • MULTIPLE SKLEROZE
 • ALCHAJMEROVE BOLESTI
 • DEMENCIJE

  Lavlja griva
  Lavlja griva – Lekovite Pecurke
 • DEPRESIJE
 • PARKINSONOVE BOLESTI
 • MOŽDANOG UDARA
 • NEURODEGENERATIVNIH BOLESTI

Različita jedinjenja izolovana iz ove gljive koja podstiču ekspresiju neurotrofnih faktora kao što su faktori rasta neurona (NGF) detaljno su ispitana. Hericenoni su tipično nađeni u plodnim telima gljive, dok su erinacini izolovani iz micelijuma gljive.

Sastav gljive Hericium erinaceus:

 • derivati ciatena
 • beta-D-glukan
 • provitamin D2
 • erinacin Q, erinacin R
 • ksilan, glikoksilan, mano glikoksilan
 • polisaharidi
 • enzimi: SOD, NaDPH, GSH reduktaze, katalaze, tirozinaze, perksidaze

Primarna upotreba:

Nervna oboljenja (Alchajmerova bolest, demencija, multipla skleroza, depresija, šizofrenija i druga)
Oboljenja probavnog trakta (obnavljanje sluzokože želuca i creva, gastritis)
Anoreksija, bulimija
Ostalo: utiče pozitivno na imuni sistem, vrši regulaciju šećera i holesterola u krvi

Lavlja griva (Hericium erinaceus), poznata je i po drugim imenima širom sveta. U Kini je to Hou Tuu Gu, dok je engleski naziv Bearded Tooth, ili Satyr’s Beard Fungus i drugi nazivi. Prirodno raste na severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, dok je u Evropi veoma retka. Međutim, zbog svojih svojstava, danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta. U prirodi raste na uvenulom drveću, obično bukovom ili hrastovom.

Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite i u naučnim krugovima, kada su sprovedena ozbiljna naučna istraživanja.

Lavlja griva – Hericium erinaceus – Uticaj na zaceljenje nervnog tkiva

Grupa naučnika iz Kalifornije sa Departmana za neurobiologiju i istraživanje mozga, u sprezi sa načnicima iz kineskog Univerziteta Link Yang, vršila su istraživanja nad ovom gljivom i ustanovila njena osnovna svojstva u lečenju nekih nervnih oboljenja.

Uspeli su da ekstrahuju dva molekula, aktivna sastojka ove gljive, derivate ciatena, oba veoma važna kod zaceljivanja nervnog tkiva. Ova gljiva se takodje, zbog svog hemijskog sastava, lako i efikasno apsorbuje u organizam.

lavlja griva prodaja

Ustanovljeno je da ona uspešno obnavlja mijelinski omotač nervnih ćelija, pospešujući provodljivost nervnih signala kroz tkivo.

Ova funkcija lavlje grive je svrstava među najznačajnije preparate kod tretiranja multiple skleroze i distrofije mišića. Takođe, zbog pospešivanja tzv. NGF (nerve growth factor), odnosno faktora rasta nervnog tkiva, nezaobilazna je kod Alchajmerove bolesti i kod demencije. Uopšte, izuzetna je kod svih oboljenja nervnog sistema, što potvrđuju i vodeći svetski istraživači, među kojima i Paul Stamets.

Jedno od značajnijih skorijih istraživanja je ono izvedeno u Jokohami 2009. Istrživanja su se pokazala značajna poboljšanja kod pacijenata koji su uzimali lavlju grivu svakodnevno. Poboljšanja su bila primetna u vidu boljih kognitivnih sposobnosti. Ovo istraživanje je sprovedeno na pacijentima sa slabijim vidovima kognitivnih poremećaja.

Drugo interesantno istraživanje je sprovedeno 2010. takođe u Japanu, nad ženama u menopauzi. Ova studija je pokazala da su se žene osećale bolje, imale manjih problema sa depresijom, kao i da im je koncentracija bila poboljšana.

Ovakvih istraživanja ima sve više i ova gljiva tek treba da doživi svoj zenit popularnosti. Uostalom, vodeći japanski stručnjak za lekovite gljive, prof. Kavagiši, tvrdi da je Hericium erinaceus gljiva 21. veka!

Lavlja griva – Hericium erinaceus – Ostala važna dejstva

Budući da sadrži polisaharide (heterobeta glukan), hericium erinaceus-u se pripisuju snažna antioksidantna dejstva. Tako ova gljiva ima važnu ulogu u obnavljanju kože i sluzokože, naročito sluzokože organa probavnog trakta.

Zbog ovih svojstava, kao i zbog aktivnog sastojka cijatena, ova gljiva je veoma značajna u borbi protiv čira na želucu, kao i raka jednjaka i želuca.

Takođe, lavlja griva prilično uspešno reguliše nivo holesterola i šećera u krvi. Zbog ovoga značajna je i za šećerne bolesnike.

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podseća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine, a raste i u Severnoj Americi. Jednako se koristi u medicini i kulinarstvu. Osim što obnavlja neurone, služi i kao dodatak jelima, čest u vrhunskim restoranima.

Lavlja griva se sastoji od čak 20 posto proteina, a ukusom je slična ukusu škampa ili jastoga. Najukusnija je karamelizovana u maslinovom ulju, poprskana sakeom (japanskim vinom), te na kraju prepržena na maslacu. Može se konzumirati u slasnoj hrskavoj varijanti ili na još mnogo načina.

9 zdravstvenih prednosti gljive lavlje grive

Pečurke sa lavljom grivom, poznate i kao hou tou gu ili iamabushitake, su velike, bele, čupave pečurke koje liče na lavlju grivu dok rastu.

Imaju i kulinarsku i medicinsku upotrebu u azijskim zemljama poput Kine, Indije, Japana i Koreje.

Pečurke lavlje grive mogu se uživati sirove, kuvane, sušene ili natopljene kao čaj. Njihovi ekstrakti se često koriste u zdravstvenim suplementima bez recepta.

lavlja griva
lavlja griva

Mnogi opisuju njihov ukus kao „sličan morskim plodovima“, često ga upoređujući sa rakovima ili jastogom. Sposobnost mozga da raste i formira nove veze obično opada sa godinama. To može objasniti zašto se mentalno funkcionisanje pogoršava kod mnogih starijih osoba.

Evo 9 zdravstvenih prednosti gljiva lavlje grive i njihovih ekstrakata.

1. Može zaštititi od demencije

Studije su otkrile da pečurke sa lavljom grivom sadrže dva posebna jedinjenja. Ta jedinjenja mogu da stimulišu rast moždanih ćelija: hericenone i erinacine.

Pored toga, studije na životinjama su otkrile da lavlja griva može pomoći u zaštiti od Alchajmerove bolesti. Takoreći degenerativne bolesti mozga koja uzrokuje progresivni gubitak pamćenja.

U stvari, pokazalo se da pečurka lavlje grive i njeni ekstrakti smanjuju simptome gubitka pamćenja kod miševa. Sprečavaju oštećenje neurona uzrokovano amiloid-beta plakovima, koji se akumuliraju u mozgu tokom Alchajmerove bolesti.

Iako nijedna studija nije analizirala da li je gljiva lavlje grive korisna za Alchajmerovu bolest kod ljudi, čini se da podstiče mentalno funkcionisanje.

Studija na starijim odraslim osobama sa blagim kognitivnim oštećenjem otkrila je da konzumiranje 3 grama gljive lavlje grive u prahu dnevno ili tinkture tokom četiri meseca značajno poboljšava mentalno funkcionisanje. Ove prednosti su nestale kada je suplementacija prestala.

Sposobnost gljive lavlje grive da podstiče rast nerava i štiti mozak od oštećenja povezanih sa Alchajmerom može objasniti neke od njenih blagotvornih efekata na zdravlje mozga.

Međutim, važno je napomenuti da je većina istraživanja sprovedena na životinjama ili u epruvetama. Stoga je potrebno više studija na ljudima.

Pečurke lavlje grive sadrže bioaktivne supstance koje blagotvorno deluju na telo, posebno na mozak, srce i creva.

2. Pomaže u ublažavanju blagih simptoma depresije i anksioznosti

Do jedne trećine ljudi koji žive u razvijenim zemljama doživljava simptome anksioznosti i depresije.

Iako postoji mnogo uzroka anksioznosti i depresije, hronična upala bi mogla biti glavni faktor koji doprinosi.

Novo istraživanje na životinjama otkrilo je da ekstrakt gljive lavlje grive ima antiinflamatorne efekte koji mogu smanjiti simptome anksioznosti i depresije kod miševa.

Druge studije na životinjama otkrile su da ekstrakt lavlje grive takođe može pomoći u regeneraciji moždanih ćelija i poboljšanju funkcionisanja hipokampusa, regiona mozga odgovornog za obradu sećanja i emocionalnih odgovora.

Istraživači veruju da poboljšano funkcionisanje hipokampusa može objasniti smanjenje anksioznog i depresivnog ponašanja kod miševa sa ovim ekstraktima.

Iako ove studije na životinjama obećavaju, postoji vrlo malo istraživanja na ljudima.

3. Može ubrzati oporavak od povreda nervnog sistema

Nervni sistem se sastoji od mozga, kičmene moždine i drugih nerava koji putuju po celom telu. Ove komponente rade zajedno da šalju i prenose signale koji kontrolišu skoro svaku telesnu funkciju.

Povrede mozga ili kičmene moždine mogu biti razorne. Često izazivaju paralizu ili gubitak mentalnih funkcija i može potrajati dugo da se izleči.

Međutim, istraživanje je otkrilo da ekstrakt gljive lavlje grive može pomoći da se ubrza oporavak od ovih vrsta povreda stimulišući rast i popravku nervnih ćelija.

U stvari, pokazalo se da ekstrakt gljive lavlje grive smanjuje vreme oporavka za 23–41% kada se daje pacovima sa povredama nervnog sistema.

Ekstrakt lavlje grive takođe može pomoći u smanjenju ozbiljnosti oštećenja mozga nakon moždanog udara.

U jednoj studiji, visoke doze ekstrakta gljive lavlje grive date pacovima odmah nakon moždanog udara pomogle su u smanjenju upale i smanjenju veličine moždanog udara za 44%.

Iako su ovi rezultati obećavajući, nisu sprovedene studije na ljudima da bi se utvrdilo da li bi lavlja griva imala isti terapeutski efekat na povrede nervnog sistema.

4. Štiti od čireva u digestivnom traktu

Čirevi se mogu formirati bilo gde duž digestivnog trakta, uključujući želudac, tanko i debelo crevo.

Čir na želucu često izazivaju dva glavna faktora: prekomerni rast bakterije zvane H. pilori i oštećenje sluzokože želuca koje je često uzrokovano dugotrajnom upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID).

Ekstrakt lavlje grive može zaštititi od razvoja čira na želucu tako što inhibira rast H. pilori i štiti sluznicu želuca od oštećenja.

Nekoliko studija je otkrilo da ekstrakt lavlje grive može sprečiti rast H. pilori u epruveti, ali nijedna studija nije testirala da li imaju iste efekte u želucu.

Pored toga, studija na životinjama otkrila je da je ekstrakt lavlje grive bio efikasniji u prevenciji čira na želucu izazvanih alkoholom od tradicionalnih lekova za snižavanje kiseline – i bez ikakvih negativnih nuspojava.

Ekstrakt

Ekstrakt lavlje grive takođe može smanjiti upalu i sprečiti oštećenje tkiva u drugim delovima creva. U stvari, oni mogu pomoći u lečenju inflamatornih bolesti creva kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

Jedna studija na ljudima sa ulceroznim kolitisom otkrila je da uzimanje dodatka pečurkama koji sadrži 14% ekstrakta lavlje grive značajno smanjuje simptome i poboljšava kvalitet života nakon tri nedelje.

Međutim, kada je ista studija ponovljena kod pacijenata sa Kronovom bolešću, koristi nisu bile ništa bolje od placeba.

Važno je napomenuti da je biljni dodatak korišćen u ovim studijama uključivao nekoliko vrsta pečuraka, tako da je teško izvući bilo kakve zaključke o efektima lavlje grive.

Sve u svemu, istraživanja sugerišu da ekstrakt lavlje grive može pomoći u suzbijanju razvoja čireva, ali je potrebno više istraživanja na ljudima.

5. Lavlja griva Hericium erinaceus Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Glavni faktori rizika za srčana oboljenja uključuju gojaznost, visoke trigliceride, velike količine oksidovanog holesterola i povećanu sklonost stvaranju krvnih ugrušaka.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt lavlje grive može uticati na neke od ovih faktora i smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Studije na pacovima i miševima otkrile su da ekstrakt gljive lavlje grive poboljšava metabolizam masti i snižava nivoe triglicerida.

Jedna studija na pacovima koji su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti i davali su dnevne doze ekstrakta lavlje grive primetila je 27% niže nivoe triglicerida i 42% manje povećanje telesne težine nakon 28 dana.

Pošto se gojaznost i visoki trigliceridi smatraju faktorima rizika za srčana oboljenja, ovo je jedan od načina na koji pečurke sa lavljom grivom doprinose zdravlju srca.

Istraživanja

Studije u epruvetama su takođe otkrile da ekstrakt lavlje grive može pomoći u sprečavanju oksidacije holesterola u krvotoku.

Oksidovani molekuli holesterola imaju tendenciju da se vežu za zidove arterija, uzrokujući njihovo stvrdnjavanje i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara. Stoga je smanjenje oksidacije korisno za zdravlje srca.

Štaviše, pečurke sa lavljom grivom sadrže jedinjenje koje se zove hericenon B, koje može smanjiti stopu zgrušavanja krvi i smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.

Čini se da pečurke sa lavljom grivom na više načina imaju koristi za srce i krvne sudove, ali potrebne su ljudske studije da bi to podržale.

6. Pomaže u upravljanju simptomima dijabetesa

Dijabetes je bolest koja se javlja kada telo izgubi sposobnost da kontroliše nivo šećera u krvi. Kao rezultat, nivoi su stalno povišeni.

Hronično visok nivo šećera u krvi na kraju izaziva komplikacije. Npr kao što su bolest bubrega, oštećenje nerava u rukama i stopalima i gubitak vida.

Pečurka lavlje grive može biti korisna za upravljanje dijabetesom tako što poboljšava kontrolu šećera u krvi. Ona smanjuje neke od ovih neželjenih efekata.

Nekoliko studija na životinjama pokazalo je da lavlja griva može izazvati značajno niže nivoe šećera u krvi i kod normalnih i kod dijabetičkih miševa. Samo čak i pri dnevnim dozama od samo 2,7 mg po funti (6 mg po kg) telesne težine.

Lavlja griva snižava šećer u krvi

Jedan od načina na koji lavlja griva snižava šećer u krvi je blokiranje aktivnosti enzima alfa-glukozidaze. On razgrađuje ugljene hidrate u tankom crevu.

Kada je ovaj enzim blokiran, telo nije u stanju da tako efikasno vari i apsorbuje ugljene hidrate. To rezultuje nižim nivoom šećera u krvi.

Osim što snižava šećer u krvi, ekstrakt lavlje grive može smanjiti bolove dijabetičkih nerava u rukama i stopalima.

Kod miševa sa dijabetičkim oštećenjem nerava, šest nedelja dnevnog ekstrakta lavlje pečurke značajno je smanjilo bol. Snizio je nivo šećera u krvi i čak povećao nivo antioksidansa.

Gljiva lavlje grive pokazuje potencijal kao terapeutski dodatak za dijabetes. Potrebno više istraživanja da bi se tačno utvrdilo kako se može koristiti kod ljudi.

7. Može pomoći u borbi protiv raka

Rak nastaje kada se DNK ošteti i uzrokuje da se ćelije dele i repliciraju van kontrole.

Neka istraživanja sugerišu da gljiva lavlje grive ima sposobnost borbe protiv raka, zahvaljujući nekoliko svojih jedinstvenih jedinjenja.

U stvari, kada se ekstrakt lavlje grive pomeša sa ljudskim ćelijama raka u epruveti, oni uzrokuju da ćelije raka umiru brže. Ovo je pokazano sa nekoliko tipova ćelija raka, uključujući ćelije raka jetre, debelog creva, želuca i krvi.

Međutim, najmanje jedna studija nije uspela da ponovi ove rezultate, tako da je potrebno više studija.

Osim što ubija ćelije raka, pokazalo se da ekstrakt lavlje grive usporava širenje raka.

Jedna studija na miševima sa rakom debelog creva otkrila je da uzimanje ekstrakta lavlje grive smanjuje širenje raka na pluća za 69%.

Druga studija je otkrila da je ekstrakt lavlje grive bio efikasniji od tradicionalnih lekova protiv raka u usporavanju rasta tumora kod miševa, pored toga što je imao manje neželjenih efekata.

Međutim, efekti gljive lavlje grive protiv raka nikada nisu testirani na ljudima, pa je potrebno više istraživanja.

8. Lavlja griva Hericium erinaceus Smanjuje upale i oksidativni stres

lavlja griva
lavlja griva

Veruje se da su hronična upala i oksidativni stres u korenu mnogih savremenih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i autoimune poremećaje.

Istraživanja pokazuju da pečurke sa lavljom grivom sadrže moćna antiinflamatorna i antioksidativna jedinjenja. Ona mogu pomoći u smanjenju uticaja ovih bolesti.

U stvari, jedna studija koja je ispitivala antioksidativne sposobnosti 14 različitih vrsta gljiva otkrila je da lavlja griva ima četvrtu najveću antioksidativnu aktivnost. Preporučila je da se smatra dobrim izvorom antioksidanata u ishrani.

Nekoliko studija na životinjama otkrilo je da ekstrakt lavlje grive smanjuje markere upale i oksidativnog stresa kod glodara. Može biti posebno koristan u lečenju inflamatorne bolesti creva, oštećenja jetre i moždanog udara.

Pečurke lavlje grive takođe mogu pomoći u smanjenju nekih zdravstvenih rizika povezanih sa gojaznošću. Pokazalo da smanjuju količinu upale koju oslobađa masno tkivo.

Potrebno je više studija da bi se utvrdile potencijalne zdravstvene koristi kod ljudi, ali rezultati laboratorijskih studija i studija na životinjama obećavaju.

9. Lavlja griva Hericium erinaceus Jača imuni sistem

Snažan imuni sistem štiti telo od bakterija, virusa i drugih patogena koji izazivaju bolesti.

S druge strane, slab imuni sistem dovodi telo u veći rizik od razvoja zaraznih bolesti.

Istraživanja na životinjama pokazuju da gljiva lavlje grive može povećati imunitet povećanjem aktivnosti imunog sistema creva, koji štiti telo od patogena koji ulaze u creva kroz usta ili nos.

Ovi efekti mogu delimično biti posledica korisnih promena u crevnim bakterijama koje stimulišu imuni sistem.

Jedna studija je čak otkrila da svakodnevno dodavanje ekstrakta lavlje grive skoro četvorostruko produžava životni vek miševa. To su miševi kojima je ubrizgana smrtonosna doza bakterija salmonele.

Efekat jačanja imuniteta gljiva lavlje grive je veoma obećavajući, ali se ova oblast istraživanja još uvek razvija.