Lekovitost gljiva

REIŠI- GANODERMA LUCIDUM
Kineski -lingzhi
Latinski -Ganoderma lucidum
Japanski – reishi
Engleski – Reishi mushroom
Srpski – Hrastova sjajnica
Opis terapeuta:
Reishi se ne zove džabe božanska gljiva besmrtnosti. Možda je znate i pod drugim imenima, kao što je Ganoderma ili Lingzhi pečurka.
Ima široke efekte. Po mom mišljenju, to je jedna gljiva koja najviše od svih gljiva jača Zheng Ki (možemo reći i vitalnost, životnu snagu, otpornost na životnu sredinu itd.). Zbog toga je gljiva koja se najčešće koristi za onkološke probleme nakon Coriolusa ( ćuranovog repa). Obe mogu da stimulišu imunološki sistem da se aktivnije okrene protiv ćelija raka. Coriolus je u tome nešto bolji, ali Reishi bolje jača naše telo, što nije manje važno u ovim slučajevima; posebno ako se osoba podvrgne drastičnom (ali često neophodnom) konvencionalnom tretmanu kao što je hemoterapija ili radioterapija. Poželjno je i može se primenjivati tokom čitavog konvencionalnog tretmana (i oko 2 meseca nakon njega). Obe pečurke pomažu u uklanjanju ćelija raka i pomažu organizmu da se nosi sa zahtevnim konvencionalnim tretmanom, koji je obično praćen mnogim neprijatnim nuspojavama.

Reiši lekovitost

Lekovita pečurka – Lekovitost Reishi ima izražen stimulativni efekat na imuni sistem, uglavnom makrofage, i značajno aktivira NK ćelije (domaće ubice) i dendritične ćelije. Može da se nosi sa E. coli, B.disenteria, B. pseudomonas, pneumokokama, streptokokama, stafilokokima i drugim bakterijama …
Druga oblast u kojoj koristimo Reishi je umor. Pošto pomaže u obnavljanju Jina i krvi, posebno je dobar za žene. Ponekad je nazivam „ženska gljiva“; možda čak i zbog svog antiejdžing efekta, jer žene stare mnogo sporije kada koriste ovu gljivu. Pomaže kod različitih stanja umora, čak i umora posle porođaja, fizičkog i mentalnog, jer ima tropizam prema srcu (hrani srce prema kineskoj medicini).
A njegov tropizam prema srcu povezan je sa drugim funkcijama – prema kineskoj medicini ima efekat An Shen (usklađuje dušu). Kinezi veruju da duh Šen živi u srcu (to je naša glavna duša, prema Kinezima ih imamo više). Reishi može nahraniti srce i tako povući, uskladiti, umiriti duh Shen. Zbog toga se može koristiti u raznim stanjima blage depresije, anksioznosti, napada panike, nemira, takođe nesanice itd. Taoistički monasi su ga koristili pre meditacije.

Mentalna neravnoteža može imati niz uzroka, ali da bismo grubo pojednostavili, najčešći uzrok je srce (ili postoji višak ili nedostatak; u oba slučaja trebali bismo koristiti Reishi, idealno sa žižulom) ili je uzrok u jetri.

Kako da znam da li imam problema sa srcem ili stagnaciju jetre?
Osoba sa KSIN (srčanim) problemima je, prema kineskoj medicini, nemirna, mentalno neuravnotežena, zaboravna, ima ubrzan rad srca, loš san, lako se uplaši, prilično je bleda.
Osobe sa problemima sa GAN (jetrom) ne mogu se opustiti, imaju osećaj napetosti ili stezanja, promene raspoloženja, mnoge stvari se pogoršavaju zbog stresa ili emocija, ovi simptomi su intenzivniji kod žena pre menstruacije.
Kao što sam gore napisao, Reishi može hraniti Jin i krv. Istovremeno sam izjavio da usklađuje psihu. To ga čini idealnim lekom za klimakterijske probleme kao što su razdražljivost, mentalni nemir, promene raspoloženja, lupanje srca itd.
Zanimljivo je da Reishi pomaže srcu i iz psihološke perspektive i, prema savremenim studijama, iz fizičke perspektive. Zato ga možemo koristiti za razne kardiovaskularne probleme.
( Odlomak preuzet, adaptiran i preveden sa https://www.mycomedica.eu/reishi.html)


TINKTURE Lekovitost

Reiši, Ćuranov rep, Brezova guba i Lavlja griva.
Pri pravljenju naših tinktura koristimo klasične konvencionalne metode ekstrakcije.
Tinkture sadrže samo prirodne sastojke.
Kao materijal koristimo isključivo divlje pečurke sakupljene kod nas u prirodi, kao i pečurke koje mi lično proizvodimo na potpuno prirodnom supstratu, čist apotekarski alkohol i destilovanu vodu.
Krajnji proizvod sadrži 20% alkohola i potpuno je bezbedan za ljudsku upotrebu.
REIŠI ( Ganoderma lucidum) deluje antitumorno, pomaže pri tretiranju HIV infekcija, ima pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, doprinosi zaštiti jetre, boljem radu nervnog sistema, pomaže kod alergija, autoimunih bolesti, kostobolje.

ĆURANOV REP Lekovitost

( Trametes versicolor ) – antitumorsko, antivirusno, antibakterijsko dejstvo, stimuliše imunitet organizma, poznat je i kao antioksidans.
Blagotvorno deluje i kod dijabetesa, tromboze, čisti gornje disajne puteve i olakšava funkciju probavnog sistema.
BREZOVA GUBA ( Fomitopsis betulina ) – Antimikrobno delovanje protiv brojnih gram pozitivnih bakterija i gljivica.
Najviše se koristi u lečenju bolesti disajnog sistema..od „obične“ prehlade, upale grla i sinusa, pa do astmi i bronhitisa, ali i teških upala pluća i tumorskih oboljenja.
LAVLJA GRIVA ( Hericium erinaceus ) – Ima povoljno dejstvo na nervni sistem, pa se preporučuje i u prevenciji i kao pomoć u tretmanu multiple skleroze, distrofije mišića, Alchajmerove bolesti i demencije.
Povoljno deluje i na očuvanje fiziološke mikroflore u digestivnom sistemu. Na ovaj način, lavlja griva povoljno deluje na varenje i sve druge procese koji zavise od očuvanja crevne flore.

 

lekovite pečurke

12 GLJIVARSKIH ZAPOVESTI

1. Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.
2. Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjačama, kantama, PVC vrećicama, kesama i slično. U obzir dolaze samo pletene ili prozračne korpe.
3. Ne jedi sumnjive primerke gljiva: premlade, prestare, previše ukvašene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.
4. Ne jedi gljive koje si dobio od “dobrog” samoukog poznavaoca gljiva.
5. Ne mešaj u korpi jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
6. Nema ni jednog opšteg pravila kojim bi otrovnu gljivu razlikovali od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne menjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.
7. Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah očisti pa ih konzerviraj. Ne jedi gljive u velikim količinama, jer su većinom teško probavljive.
8. Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuće na miru pregledaj, konsultuj stručnu literaturu i ako nisi siguran pitaj stručnjaka za gljive. Ne eksperimentiši na sebi i svojim bližnjima s jestivošću sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
9. Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim proučavanjem literature, razmenom iskustava među gljivarima, pohađanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji stručnih gljivarskih udruženja.
10. Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»
11. Ne gazi, ne uništavaj gljive koje ne bereš, bilo jestive ili ne!
12.Ne brati gljive koje rastu u neposrednoj blizini frekfentnih puteva, ulica, aerodroma, fabrika, gradskih toplana, termocentrala, rafinerija nafte, petrohemijskih postrojenja NISU ZA LJUDSKU UPOTREBU.Takve gljive sadrže desetostruke količine teških metala i radioaktivnih elemenata.

2021

Lekovitost gljiva

Tajna gljiva

2021
Blog Lekovitost Pečuraka

Curanov rep beba

Poboljšanje gornjih infekcija respiratornog trakta
Pomoć u lečenju plućnih bolesti
Eliminacija infekcija urinarnog trakta
Olakšanje za iritacije digestivnog trakta
Lek za opšti nedostatak energije i malaksalosti

2019
Lekovite

Lekovitost gljiva

Jedan od načina upotrebe brezove gube je čaj koji može i da se zaledi pa ga i kasnije možete koristiti.
Budući da je gljiva, a ne lišće čaja, nije dovoljno da komade samo stavite u vruću vodu.
Zbog toga brezovaču bi trebalo da stavite u vodu gde će na laganoj vatri bez ključanja da se kuva sat vremena. Možete napraviti 1 šolju čaja sa 4 do 8 grama pečurke u 3-4 dl vode jer će deo vode da ispari u toku kuvanja.
Pošto je ukus malo gorak, zašto ne zamrznuti ostatak čaja u kockice leda. Možete ih ubaciti u supe, gulaše, variva itd. Tako ste prikrili ukus, ali ipak ste dobili zdravstvene koristi.

2019
Blog Lekovite pečurke

Lekovitost gljiva

Ćuranov rep je praktično klasičan imunostimulator. Za relativno kratko vreme podiže imunitet na maksimalan nivo.
Coriolus versicolor pokazuje vrlo interesantne efekte u zaštiti jetre kod pacijenata sa cirozom jetre i sa hroničnim hepatitisom-B, blagotvorno deluje na pankreas, aktivno učestvuje u smanjenju šećera u krvi,i regeneriše ćelije kože i epitelnog tkiva.
Naučna istraživanja su pokazala jako dobre rezultate ove gljive kod tumora prostate, debelog creva, dojke i tumora grlića materice. Takođe je i jako delotvorna protiv virusnih infekcija , Herpesa, Humanog Papiloma virusa i AIDS –a.
Izvrsne rezultate gljiva je pokazala i protiv bakterija, u kombinaciji sa antibioticima. Bakterije u prisustvu gljive nisu mogle uspostaviti rezistenciju, za razliku od kontrolne grupe koja je tretirana samo antibioticima i gde su bakterije veoma brzo razvile rezistenciju.

2019
Lekovitost Pečuraka

Reiši Lekovitost gljiva
Lista zdravstvenih benefita koje ova gljiva donosi zaista je dugačka. Pisani tragovi govore da je u tradicionalnoj medicini Kine i Japana korišćena za tretiranje nefritisa, hipertenzije, artritisa, nesanice, bronhitisa, astme i čira na želucu. Smatrana je čudotvornim lekom za sve bolesti, a savremena istraživanja pokazuju da deluje antitumorno, pomaže pri tretiranju HIV infekcija, ima pozitivne efekte na kardiovaskularni sistem, doprinosi zaštiti jetre, boljem radu nervnog sistema…

2019

2 Komentari

  • Nista nisam znala o lekovitim svojstvima gljiva i slucajno sam nabasala na jedan tekst. Tema me je izuzetno zaintrigirala i nakon tog teksta zelela sam da saznam jos o lekovitim gljivama, njihovim svojstvima i samom uzgoju. Hvala vam na ovom blogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *