Reishi Pečurke

Reiši pečurka je jestiva vrsta lekovite gljive koja se koristi zbog svojih lekovitih sposobnosti hiljadama godina. Odgovara definiciji prave superhrane. Takođe poznate kao Ling Zhi na kineskom. Ove pečurke deluju protiv zapaljenja i vezuju se za dugovečnost, bolju imunološku funkciju i mentalnu jasnoću. Zbog toga su dobili nadimak „kralj pečuraka“.

Kroz istoriju u holističkoj medicini, reishi pečurke su smatrane adaptogenim biljem. To znači da pomažu vašem telu da se nosi sa negativnim efektima stresa. To su povećana upala, iscrpljeni nivoi energije, oštećeni krvni sudovi i različite vrste hormonske neravnoteže.

reishi pečurke
reishi pečurke

Istraživanja su u više navrata pokazala da reiši pečurke imaju antioksidativne sposobnosti. One im omogućavaju da ojačaju odbranu tela protiv raka, autoimunih stanja, srčanih bolesti, alergija, infekcija i još mnogo toga.

Verovali ili ne, sve ovo samo prelistava zdravstvene prednosti koje reishi pečurke mogu da ponude.

Spremni da saznate više? Hajde da pogledamo zašto biste trebali razmisliti o tome da dodate ovu neverovatnu lekovitu gljivu u svoju rutinu i šta reiši pečurke mogu da učine za vas.

Šta su Reishi pečurke?

Kao i druge pečurke koje se bore protiv bolesti, reishi pečurke su vrsta gljivica koje rastu na otvorenom.

Poreklom su iz nekoliko delova Azije, uključujući Kinu, Koreju i Japan. Iako su jestive i često se opisuju kao gorkog ukusa sa tvrdom teksturom. Mnogo je verovatnije da ćete ih naći u obliku dodataka, tinkture ili praha.

Reishi pečurke, poznate i po svom naučnom nazivu Ganoderma lucidum, rastu iznad zemlje i stvaraju „plodno telo“. Zajedno sa vezivnim nitima (nazvanim micelijum), koje se pretvaraju u biljne lekove, tinkture, čajeve, prahove i ekstrakte.

Takođe poznata kao lingži pečurka, možda ćete biti iznenađeni kada saznate koliko dugo se koristi lingži pečurka.

Tokom većeg dela istorije u tradicionalnoj kineskoj medicini, potpuno uzgojene reishi pečurke su sušene, isečene na kriške. Kuvane su u vrućoj vodi i zatim natopljene da bi se napravio lekoviti čaj/supa. Danas proizvođači reishi proizvoda koriste tehniku prerade u kojoj se reishi kuva više puta. To se vrsi pod visokim pritiskom, omogućavajući ekstrakciju aktivnih sastojaka i formiranje tinkture.

Zahvaljujući koncentrovanim jedinjenjima koja ove pečurke sadrže, potencijalne koristi reiši pečuraka uključuju zaštitu od formiranja tumora, poboljšanu funkciju jetre, bolje zdravlje srca, poboljšanu kontrolu šećera u krvi i smanjen rizik od astme, alergija i infekcija.

Kako funkcionišu Reishi pečurke

Tokom proteklih nekoliko decenija, desetine različitih studija sprovedenih u Japanu, Kini, SAD i Velikoj Britaniji su pokazale da reiši pečurke mogu da ponude zaštitu od brojnih bolesti ili bolesti, uključujući:

-upala
-umor (uključujući sindrom hroničnog umora)
-česte infekcije (urinarni trakt, bronhitis, respiratorne infekcije itd.)
-oboljenje jetre
-alergije na hranu i astmu
-problemi sa varenjem, čir na želucu i sindrom curenja creva

-rast tumora i raka
-poremećaji kože
-autoimuni poremećaji
-dijabetesa
-virusi, uključujući grip, HIV/AIDS ili hepatitis
-bolesti srca, hipertenzija, visok krvni pritisak i visok holesterol
-poremećaji spavanja i nesanica
-anksioznost i depresija

Pošto rade kao „imuni modulator“, reiši pečurke mogu pomoći u obnavljanju hormonske ravnoteže, vraćanju tela u homeostazu i regulaciji aktivnosti imunog sistema. Ovo može pomoći u borbi protiv tumora i kancerogenih ćelija.

Istraživanja pokazuju da reishi pečurke deluju kao normalizujuća supstanca, regulišući različite ćelijske funkcije i sisteme, uključujući endokrini (hormonski), imuni, kardiovaskularni, centralni nervni i digestivni sistem.

Jedna od najvećih prednosti reishi-ja je to što je sposoban da uradi toliko toga, ali gotovo da ne proizvodi neželjene efekte. Reishi pečurke su mnogo manje toksične od tradicionalnih lekova.

reisi pecurke
reisi pecurke

U stvari, većina ljudi prijavljuje brzo poboljšanje nivoa energije, mentalnog fokusa i raspoloženja, dok istovremeno doživljava smanjenje bolova, alergija, problema sa varenjem i infekcija.

Tajna iza njihovog potencijala isceljenja? Različiti aktivni sastojci koje reishi pečurke sadrže doprinose tome.

Ovi sastojci uključuju složene šećere poznate kao beta-glukani, biljne sterole koji deluju kao prekursori hormona u telu. Polisaharidi koji se bore protiv razvoja ćelija raka i kisele supstance zvane triterpeni koje isključuju odgovor tela na alergije.

Nedavna otkrića sugerišu da reiši pečurke mogu da smanje upalu i povećaju oslobađanje prirodnih ćelija ubica, koje rade na uklanjanju različitih vrsta mutiranih ćelija iz tela. Ovo čini reishi pečurku idealnom za prevenciju srčanih bolesti i deluje kao prirodni lek za rak.

Neki od načina na koje reishi pečurke rade na unapređenju boljeg zdravlja uključuju:

aktiviranje citotoksičnih receptora (NKG2D/NCR)
inhibiranje proliferacije ćelija
potiskujući faktor rasta vaskularnog endotela
povećanje antioksidativnog kapaciteta plazme
jačanje imunološkog odgovora
pretvaranje viška testosterona u dihidrotestosteron

Zdravstvene beneficije
reishi pecurke
reishi pecurke
1. Sadrži moćna svojstva protiv raka

Kao i druge antiinflamatorne namirnice, reishi pečurke su prepune važnih hranljivih materija, uključujući antioksidante, beta-glukane i aminokiseline. Istraživači veruju da su neke od najkorisnijih komponenti reishi pečurke njeni polisaharidi.

Ovo su tipovi hranljivih materija rastvorljivih u vodi koji se nalaze u hrani sa ugljenim hidratima za koje se zna da imaju antitumorske sposobnosti.

Polisaharidi, koji se takođe nalaze u drugim korisnim biljnim namirnicama poput slatkog krompira ili cvekle, su imunomodulirajuće supstance. To su jedinjenja koja pomažu reishi pečurkama da zaštite DNK i blokiraju mutacije ćelija. Istovremeno čuvaju zdrave ćelije u telu.

Prema nekim studijama, određene lekovite pečurke pomažu u borbi protiv raka jer polisaharidi imaju važne biološke prednosti. To  uključujr antioksidativne, neuro-zaštitne, radio-zaštitne, anti-dijabetes, anti-osteoporoze i sposobnosti protiv umora.

Pored toga, laboratorijski testovi pokazuju da triterpeni koji se nalaze u reishi pečurkama takođe mogu imatireisi pecurke svojstva u borbi protiv raka. Ovo je jedan od razloga zašto namirnice jarke boje ili gorkog ukusa, bogate antioksidansima. Poput bundeve, bobičastog voća i crnog pirinča imaju reputaciju za unapređenje zdravlja.

Čini se da jedinjenja triterpena inhibiraju formiranje tumora i metastaze ograničavanjem vezivanja kancerogenih ćelija za endotelne ćelije. Beta-glukani takođe mogu pomoći u borbi protiv formiranja raka blokiranjem rasta i širenja ćelija raka i povećanjem aktivnosti imunog sistema.

Studije su dale obećavajuće rezultate o vezi između reiši pečurke i prevencije raka. Uspešno se koristi u borbi protiv raka dojke, jajnika, prostate, jetre i pluća u in vitro studijama, ponekad u kombinaciji sa drugim tretmanima.

Istraživanja kod pacijenata sa rakom sugerišu da reishi ima antiproliferativne i hemopreventivne efekte. Pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemoterapije, kao što su slab imunitet i mučnina, i potencijalno povećava efikasnost radioterapije.

Sve ovo čini reiši pečurku jednom od najmoćnijih dostupnih namirnica za borbu protiv raka i pokazuje prednosti praha reiši pečuraka koje uključuju podršku imunitetu u borbi protiv hroničnih bolesti.

2. Poboljšava funkciju jetre

Jetra je jedan od najvažnijih organa u telu. Odgovoran je za pomoć u detoksikaciji i za čišćenje, obradu, skladištenje i cirkulaciju zdrave krvi i hranljivih materija.

Reishi pečurke deluju kao adaptogeni za poboljšanje funkcije jetre i sprečavanje bolesti jetre. Oni omogućavaju vašem telu da efikasnije izbaci toksine i bakterije i poboljša imunitet protiv bolesti koje se mogu razviti tokom vremena.

Studija iz 2013. objavljena u Međunarodnom žurnalu medicinskih gljiva otkrila je da reiši izaziva hepatoprotektivne efekte na akutne povrede jetre. Zato sto sadrži antioksidativna svojstva i bori se protiv štetnih imunoloških odgovora koji usporavaju funkciju jetre – dodajući na listu prednosti reishi pečuraka.

3. Promoviše zdravlje srca

Triterpeni koji se nalaze u reishi pečurki mogu imati sposobnost snižavanja krvnog pritiska, kao i prednosti za zgrušavanje krvi i holesterol. Ovo je verovatno zato što pomažu u smanjenju upale u krvnim sudovima i arterijama, a istovremeno vraćaju hormonsku ravnotežu.

Visok krvni pritisak i visok holesterol ponekad mogu biti uzrokovani hormonalnim problemima, uključujući poremećaje štitne žlezde ili velike količine stresa. Reishi pečurke pomažu u obnavljanju optimalnog hormonskog nivoa za jačanje kardiovaskularnog sistema.

Pored snižavanja krvnog pritiska, ekstrakt reishi pečurke može poboljšati ukupnu cirkulaciju, smanjiti upalu koja pogoršava srčane probleme i sprečiti začepljenje arterija tako što drži holesterol pod kontrolom – još jednu od impresivnih zdravstvenih koristi reišija.

4. Balansira nivoe hormona

Reishi pečurke rade kao adaptogeni. Oni mogu pomoći vašem telu da se efikasnije nosi sa stresom i da reguliše nivo hormona kako bi optimizovao vaše zdravlje.

Iako su istraživanja trenutno ograničena na uglavnom životinjske modele, neke studije pokazuju da bi ekstrakt reishi pečurke mogao pomoći u normalizaciji nivoa određenih hormona receptora, što može biti korisno u lečenju raka.

Druge studije pokazuju da može zaštititi i pozitivno uticati na endokrini sistem, koji obuhvata žlezde u celom telu koje su odgovorne za proizvodnju hormona. Ovo bi moglo imati dalekosežne efekte na mnoge aspekte zdravlja, jer endokrini sistem ima direktan uticaj na metabolizam, rast, san, raspoloženje i seksualnu funkciju.

5. Stabilizuje šećer u krvi

Održavanje visokog nivoa šećera u krvi može imati štetne efekte na opšte zdravlje, izazivajući simptome kao što su umor, nenamerni gubitak težine i često mokrenje. Neka istraživanja pokazuju da reishi pečurke mogu imati antidijabetička svojstva, pomažući u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi kako bi se sprečile neželjene nuspojave.

Na primer, jedan pregled sa Tajvana pokazao je da reiši pečurke mogu da smanje nivo šećera u krvi i insulina kod miševa. Takođe su pomogli u modifikaciji nivoa određenih enzima uključenih u kontrolu šećera u krvi i poboljšali način na koji telo koristi insulin za transport šećera iz krvotoka do tkiva koje će se koristiti kao gorivo.

6. Bori se protiv alergija i astme

Triterpeni su aktivni sastojci reishi pečuraka. Oni su vrsta ganoderične kiseline koja je povezana sa smanjenjem alergija i histaminskih reakcija povezanih sa astmom.

Iz tog razloga, reishi pečurka se često koristi kao siguran i efikasan prirodni lek za astmu. Triterpeni su sposobni da smanje alergijske reakcije zbog načina na koji utiču na imuni sistem. Oni jačaju organe za varenje, štite sluznicu creva, smanjuju upalu, inhibiraju oslobađanje histamina, poboljšavaju korišćenje kiseonika i poboljšavaju funkcije jetre.

7. Štiti od infekcija i virusa

Reishi pečurke se smatraju prirodnim antivirusnim, antibakterijskim i antifungalnim supstancama zahvaljujući aktivnim jedinjenjima koja sadrže. Na primer, osim što ublažavaju alergije, triterpeni nude zaštitu od mikrobnih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Triterpeni se mogu naći u mnogim biljnim namirnicama koje imaju pomalo gorak ukus, što je znak da su po prirodi zaštitni i brane biljku od predatora.

Pošto reiši pečurke mogu poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti upalu, one mogu pomoći u bržem rešavanju infekcija, smanjenju bolova i borbi protiv umora. Reishi pečurke su korišćene da pomognu u lečenju simptoma i osnovnih uzroka infekcija urinarnog trakta. Kao sto je hepatitis, pa čak i HIV/AIDS-a, između ostalih prednosti reishi pečuraka.

 

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *