Šitake pečurke zdravlje – Šta su šitake pečurke? 

Šitake pečurke zdravlje – (vrsta Lentinus edodes) su azijske šumske pečurke koje rastu na trulim trupcima. Poreklom iz istočne Azije i kultivisan u Japanu i Kini vekovima. Japanski naziv šitake potiče od šija, jednog od tvrdog drveta. Šitake su treća pečurka po uzgoju na svetu, odmah iza bele pečurke i bukovače.

sitake pecurke
sitake pecurke

Tradicionalno, šitake pečurke se uzgajaju na trupcima mrtvog drveta. To je vremenski intenzivan proces koji daje visokokvalitetne pečurke. Tokom proteklih nekoliko decenija, pojavile su se alternativne tehnike za uzgoj šitake pečuraka. Koristeći otpadne proizvode kao što su klip kukuruza i ljuske suncokretovog semena kao medij za uzgoj. 

Kako izgledaju i kakav imaju ukus šitake pečurke?

Šitake pečurke su lako prepoznatljive po smeđim, konveksnim (sličnim kišobranima) klobukima. Imaju prljavo belu škrgu i smeđe stabljike. Sami klobuki mogu biti veličine od manje od jednog inča. Rastu do 10 inča u prečniku i ponekad imaju bele pukotine na svojim površinama. Te pukotine mogu ukazivati na ukusniju pečurku. U japanskoj kuhinji, te pečurke sa puno pukotina su poznate kao donko ili cvetne pečurke. Donko ili ne, šitake pečurke su poznate po svom snažnom, zemljanom ukusu. Prepuni su umamija zahvaljujući aminokiselini glutamatu. Kada se kuvaju, šitake kape imaju baršunastu, mesnatu teksturu. Stabljike mogu biti čvrste, ili prijatno žvakave, ako se kuvaju dovoljno dugo.

Da li su šitake dobre za vas?

Šitake pečurke
Šitake pečurke

Ove lekovite pečurke su dobar izvor dijetetskih vlakana, bakra, selena, mangana, proteina, gvožđa i vitamina B kao što je pantotenska kiselina. Kao i druge pečurke, šitake mogu biti dobar izvor vitamina D ako su izložene sunčevoj svetlosti.

Kako čuvate i čistite ove gljive

Kada kupujete sveže šitake, izbegavajte pečurke koje izgledaju naborano ili sluzavo. Čuvajte sveže pečurke umotane u blago vlažnu kuhinjsku krpu u frižideru dok ne budu spremne za upotrebu, do nedelju dana.

Da biste očistili šitake pečurke, nežno obrišite sveže pečurke čistom kuhinjskom krpom ili papirnim ubrusom da biste uklonili prljavštinu.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *