Šitake pečurke

Šitake pečurke – Stotinama godina, šitake pečurke su bile popularan izvor hrane u Aziji. U stvari, one su druga najpopularnija i treća najrasprostranjenija jestiva gljiva na svetu.

Danas se šitake mogu naći u većini prodavnica prehrambenih proizvoda zbog njihovog mesnatog i raznovrsnog ukusa. Da li ste znali da su prepune vitamina B i da imaju moć da se bore protiv ćelija raka, kardiovaskularnih bolesti i infekcija? To su samo neke od prednosti ishrane šitake pečuraka.

Zašto su ove male gljive tako moćne? To je zato što šitake pečurke imaju antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

Takođe pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjenju upale u telu. Tako je – sve ove zdravstvene beneficije dolaze od jedenja pečuraka, a postoji mnogo jednostavnih načina da uključite šitake pečurke u svoju ishranu.

Šta su šitake pečurke?

sitake pecurke
sitake pecurke

Šitake je deo vrste Lentinula edodes. To je jestiva gljiva poreklom iz istočne Azije.

Zbog svojih zdravstvenih prednosti, smatra se lekovitom gljivom u tradicionalnoj biljnoj medicini. Pominje se u knjigama napisanim pre hiljadama godina.

Šitake imaju mesnu teksturu i drveni ukus, što ih čini savršenim dodatkom supama, salatama, jelima od mesa i pomfritu.

Šitake pečurke sadrže mnoga hemijska jedinjenja koja štite vašu DNK od oksidativnog oštećenja, što je delimično razlog zašto su tako korisne. Lentinan, na primer, leči oštećenja hromozoma izazvana tretmanima protiv raka.

U međuvremenu, supstance eritadenina iz jestivih pečuraka pomažu u smanjenju nivoa holesterola i podržavaju kardiovaskularno zdravlje. Istraživači sa Univerziteta Shizuoka u Japanu su čak otkrili da suplementacija eritadeninom značajno smanjuje koncentraciju holesterola u plazmi.

Šitake su takođe jedinstvene za biljku jer sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina, zajedno sa vrstom esencijalne masne kiseline koja se zove linolna kiselina. Linolna kiselina pomaže u gubitku težine i izgradnji mišića. Takođe ima koristi za izgradnju kostiju, poboljšava varenje i smanjuje alergije na hranu i osetljivost.

Prednosti

1. Borba protiv gojaznosti

Određene komponente šitake pečurke imaju hipolipidemičke efekte (smanjenje masti). To su eritadenin i b-glukan, rastvorljiva dijetalna vlakna koja se takođe nalaze u ječmu, raži i zobi. Studije su objavile da b-glukan može povećati sitost, smanjiti unos hrane, odložiti apsorpciju ishrane i smanjiti nivoe lipida (masti) u plazmi.

Studija iz 2011. objavljena u Journal of Obesiti ispitivala je efekte šitake pečuraka na profile lipida u plazmi, dispoziciju masti, energetsku efikasnost i indeks telesne masti. Pacovi su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti tokom perioda od šest nedelja.

Istraživači su otkrili značajne efekte dijetetske intervencije na povećanje telesne težine. Pacovi na visokoj dozi ishrane sa šitake pečurkama (koja je uključivala dodavanje praha pečurkama u ishranu sa visokim sadržajem masti). Imali su 35 procenata niže povećanje telesne težine od pacova na dijeti sa niskim i srednjim pečurkama šitake. Pacovi na ishrani sa visokim dozama pečuraka šitake takođe su imali značajno nižu ukupnu masu masti i imali su trend niže akumulacije masti.

Istraživači su zaključili sugerišući da šitake pečurke mogu pomoći u sprečavanju povećanja telesne težine, taloženja masti i triacilglicerola u plazmi kada se dodaju ishrani sa visokim sadržajem masti. Ovo podstiče napore da se nastave studije na ljudima koje ispituju efikasnost šitake pečuraka za prevenciju i lečenje gojaznosti i srodnih metaboličkih poremećaja.

2. Šitake pečurke podržava imunološku funkciju

Pečurke imaju sposobnost da ojačaju imuni sistem i da se bore protiv mnogih bolesti obezbeđujući važne vitamine, minerale i enzime.

Studija iz 2015. objavljena u Journal of the American College of Nutrition procenjivala je 52 zdrava muškarca i žene, starosti od 21 do 41 godine, kako bi se utvrdilo da li šitake pečurke mogu da poboljšaju ljudsku imunološku funkciju. Studija je uključivala četvoronedeljno paralelno grupno ispitivanje koje je uključivalo učesnike koji su konzumirali pet ili 10 grama pečuraka dnevno.

Rezultati sugerišu da je konzumiranje pečuraka poboljšalo funkciju efektora ćelija i poboljšao imunitet creva. Takođe je došlo do smanjenja upale usled konzumiranja pečuraka.

3. Uništite ćelije raka

Istraživanja sugerišu da šitake pečurke pomažu u borbi protiv ćelija raka, a lentinan u šitakama pomaže u lečenju oštećenja hromozoma izazvanih tretmanima protiv raka. Ovo sugeriše da su šitake potencijalna hrana za borbu protiv raka.

Studija iz 2006. objavljena u Journal of Alternative and Complementari Medicine istraživala je potencijalnu ulogu etilacetatne frakcije iz šitake pečuraka. Studija je uključivala dve ćelijske linije humanog karcinoma dojke, jednu humanu liniju ćelija nemalignog epitela dojke i dve ćelijske linije mijeloma.

Rezultati sugerišu da su šitake pečurke bile u stanju da inhibiraju rast tumorskih ćelija svojom mikohemijskom vrednošću. Šitake pečurka je uspešno izazvala apoptozu, proces programirane ćelijske smrti.

4. Podrška kardiovaskularnom zdravlju

Šitake pečurke imaju jedinjenja sterola koja ometaju proizvodnju holesterola u jetri. Takođe sadrže moćne fitonutrijente koji pomažu da se ćelije ne lepe za zidove krvnih sudova i formiraju nakupljanje plaka, što održava zdrav krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju.

Studija sprovedena na Univerzitetu Tohoku u Japanu pokazala je da šitake pečurke sprečavaju povećanje krvnog pritiska kod hipertenzivnih pacova. Hranjenje šitake je dovelo do smanjenja VLDL i HDL holesterola, dok je hranjenje pečurkama maitake dovelo do smanjenja samo VLDL holesterola.

5. Sadrži antimikrobna svojstva
sitake pecurke
sitake pecurke
 

Studija iz 2011. godine na UCL Eastman Dental Institute u Londonu testirala je antimikrobne efekte šitake na gingivitis. To je bolest koja se može sprečiti koja uključuje upalu desni zbog nakupljanja mikrobnog biofilma na ivici gingive. Efikasnost šitake pečuraka je upoređena sa aktivnom komponentom vodeće vodice za ispiranje usta protiv gingivitisa, koja sadrži hlorheksidin.

Ukupan broj bakterija kao i broj osam ključnih organizama u oralnoj zajednici ispitan je nakon tretmana. Rezultati su pokazali da je ekstrakt pečurke šitake smanjio broj nekih patogenih organizama bez uticaja na organizme povezane sa zdravljem, za razliku od hlorheksidina, koji je imao ograničen efekat na sve organizme.

6. Povećajte energiju i funkciju mozga

Šitake pečurke su odličan izvor vitamina B, koji pomažu u održavanju funkcije nadbubrežne žlezde i pretvaraju hranljive materije iz hrane u upotrebljivu energiju. Oni su dokazali da pomažu u prirodnom balansiranju hormona i probijaju maglu u mozgu kako bi održali fokus tokom celog dana — čak i poboljšavajući kognitivne performanse.

Milioni Amerikanaca nemaju dovoljno jednog ili više vitamina B, a to uzrokuje pad energije, nezdrave efekte krvnih zrnaca i nadbubrežnih žlezda i maglovito razmišljanje. Dodavanje šitake pečuraka vašoj ishrani može vam dati dodatni podsticaj vitamina B koji su vam potrebni da biste izbegli nedostatak.

7. Obezbedite vitamin D

Iako se vitamin D najbolje dobija na suncu, šitake pečurke tinkture takođe mogu da obezbede pristojnu količinu ovog esencijalnog vitamina.

Nema komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published.