Reiši – Hrastova sjajnica

Reiši – Hrastova sjajnica – Ganoderma lucidum (ili kod nas poznatija kao ‘Hrastova sjajnica’) je gljiva koja je poznata na dalekom istoku hiljadama godina. U Japanu se popularno zove ‘fantomska gljiva’ (vrlo retka gljiva, teško se pronalazi, prosek rasta joj je negde oko 1 pečurka na 10.000 stabala), dok je u Kini poznata kao ‘gljiva besmrtnosti’ jer kineski narod veruje da ona promoviše dugovečnost. Radi se o jednoj od najstarijih lekovitih gljiva i u upotrebi je već oko 4000 godina. Ono što je crni kumin među začinima (leči sve osim smrti), reiši je među pečurkama (gljiva besmrtnosti).

Primarna medicinska upotreba

  • antitumorsko delovanje
  • snižava nivo holesterola
  • snižava krvni pritisak
  • influenca, prehlada, grip
  • reumatizam
  • artritis
  • jetra
  • alergije

Reiši – Hrastova sjajnica – Ganoderma lucidum se može koristiti svakodnevno bez ikakvih negativnih indikacija, a dugoročno korišćenje dokazano osnažuje imunološki sistem, i to bez neželjenih efekata na ljudski organizam.

Utvrđeno je da je bogata polisaharidima, steroidima, aminokiselinama, mnogim mineralima i antitumorskim jedinjenjima koja deluju kao biološki modifikatori i time utiču na zaustavljanje širenja ćelija raka tako što ih prepoznaju, zaustavljaju njihov rast i uništavaju. Kod pacijenata koji boluju od raka, kod kojih klasična medicinska sredstva nisu dala rezultate, primećeno je da tretman reiši gljivama kombinovanim sa vitaminom C daje izuzetne rezultate.

Pozitivni efekti reiši gljive objašnjavaju se time što ona ima veoma visoku koncentraciju organskog germanijuma, polisaharide i tripertene – materije koje jačaju naš imuni sistem.

Najnovija istraživanja pokazuju da ova jedinstvena gljiva ima i izraženo antikoagulantno ili trombolitičko dejstvo. Sprečava agregaciju trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka, jako je efikasna kod venske tromboze, kao i kod sekundarne trombocitoze (višak trombocita) koju uzrokuju mnogi uzročnici između kojih je i rak.

Na ovaj način ganoderma smanjuje viskozitet krvne plazme, poboljšava cirkulaciju, smanjuje pritisak, i omogućava bolju prokrvljenost svih tkiva i organa.

Reiši – Hrastova sjajnica – Ganoderma lucidum se može koristiti svakodnevno bez ikakvih negativnih indikacija, a dugoročno korišćenje dokazano osnažuje imunološki sistem ljudskog organizma, i to bez neželjenih efekata na ljudski organizam.

Reiši – Hrastova sjajnica- Primena medicini

Ispitivano je i dejstvo ganoderme lucidum na druge bolesti, te je potvrđeno da ova gljiva leči neurosteniju, nesanicu, kijavicu, razna crevna oboljenja, hepatitis, hronični bronhitis, leči jetru, poboljšava imunitet, leči srčana oboljenja i alergije a pominje se i mogućnost da pomaže u smanjivanju muka kod pacijenata obolelih od AIDS-a .

Polisaharidi ove gljive imaju jak antikancerogeni efekat i u svetu se koriste kao zvanično sredstvo u borbi protiv mnogih vrsta zloćudnih tumora. Kiselina koju sadrži reiši, još jedno njeno jedinjenje, pomaže u tretiranju raznih vrsta alergija.

Ganoderma poseduje izuzetna antivirusna i antibakterijska svojstva, pa je zovu i prirodan antibiotik.

Proizvodnju su prvi pokrenuli širom Kine, a u poslednjih nekoliko decenija njen uzgoj je sve popularniji širom sveta. Ganoderma lucidum se danas veštački uzgaja, u strogo kontrolisanim uslovima. Pokazalo se da su gajene reiši gljive barem jednako kvalitetne po lekovitim osobinama kao i one pronađene u prirodi.

Kod pacijenata koji boluju od raka, kod kojih klasična medicinska sredstav nisu dala rezultate, primećeno je da tretman reiši gljivama kombinovano sa vitaminom C daje izuzetne rezultate.

Reiši – Hrastova sjajnica – Uticaj na organizam

Organizam drastično povećava proizvodnju antitela, nema više infekcija, aktivira se imuni sistem. U dozama većim od 5g reiši gljiva je dala rezultate u borbi protiv tumora pluća, moždanog tumora, tumora jetre, bubrega i pankreasa.

Reiši – Hrastova sjajnica gljiva se već odavno upotrebljava kao antikancerogeno sredstvo, za povećanje imunostimulativne aktivnosti, a u današnje vreme sve više služi i za umanjenje negativnih efekata hemo i radioterapije.

Pozitivni efekti reiši gljive objašnjavaju se time što ona ima veoma visoku koncentraciju organskog germanijuma, polisaharide i tripertene – materije koje jačaju naš imuni sistem.

Poznato je da Ganoderma ima aktivno dejstvo na imunitet, moduliše ga, oblikuje i obezbeđuje njegovu punu funkcionalnost. Koristi se kod stanja oslabljenog imuniteta – imunostimulator, kao i kod stanja hiperaktivnosti (upalna i alergijska reakcija) istog.

Imunostimulatori su materije koje na ovaj ili onaj način dovode do uvećanja brojnosti imunoodbrambenih ćelija. Makrofage, NK – ćelije, T-limfociti, granulociti itd.) i tako povećavaju efikasnost celokupnog odbrambenog sistema.

Ganoderma smanjuje viskozitet krvne plazme, poboljšava cirkulaciju, smanjuje pritisak, i omogućava bolju prokrvljenost svih tkiva i organa. Na taj način omogućuje ćelijama imunoodbrane da lakše dopru do ćelija i tkiva zahvaćenih tumorom i da ga fagocituju.

Reiši – Hrastova sjajnica – Da biste imali najveću korist, uzmite reiši ujutru na prazan stomak. TIme povećavate unos vode tokom dana kako biste pomogli eliminaciju toksina. Uzimanje reiši gljive zajedno sa vitaminom C, drugim antioksidansom, pomoći će organizmu da bolje apsorbuje sve njene aktivne supstance.

U kućnoj apoteci se može koristiti kao dekokt ili usitnjena i samlevena u medu. Dekokt se u slučaju preventive i manjih zdravstvenih smetnji pravi u razmeri 10g suve gljive na 2dl vode dnevno. Koristi tokom kraćeg perioda.

Reiši – Hrastova sjajnica – Lečenje

Za lečenje hronično povišenog holesterola i krvnog pritiska preporučuje se duga terapija. Trajanje terapije od 6 do 9 meseci sa 10g suve gljive dnevno.

Preporučuje se upotreba od 3 do 5 grama sušene Ganoderme dnevno. Toliko je potrebno za održavanje dobrog zdravstvenog stanja organizma i od 10 do 12 grama za ozbiljna oboljenja. U litar vode stavite tri do pet grama osušene gljive i ostavite da odstoji preko noći.

Sutradan kuvajte između pola i dva sata, na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Što se duže kuva više se aktivnih sastojaka dobije iz gljive. Ovako dobijen čaj može se zasladiti medom, a preporučljivo je dodati limun ili vitamin C radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka.

Ista količina reiši gljive može se kuvati dva puta, jer i drugi put luči korisne materije. Ukoliko želite da spremite veću količinu odjednom, ostatak možete čuvati u frižideru 3 dana. Preporučuje se konzumiranje pre jela, ujutru na prazan stomak, a kod osoba sa stomačnim problemima posle jela. Može se konzumirati i više puta na dan.

Treba napomenuti da je drugo kuvanje slabije jačine, ali dovoljno dobro kao preventiva. Za ozbiljno lečenje se drugo kuvanje ne preporučuje – kod tretiranja kancera, šlogova i drugih težih bolesti samo jednom se kuva.

U slučaju akutnih bakterijskih ili virusnih infekcija, doza se može za kratko povećati na 30g dnevno. Kod tumora se preporučuju dnevne doze od 30 do 100 grama. Ove visoke doze treba veoma oprezno primenjivati, jer veoma brzo dolazi do pada krvnog pritiska. To je glavna kontraindikacija kod primene ove gljive.

Nisu poznati nikakvi negativni efekti reiši gljive na ljudski organizam, niti mogućnosti predoziranja.