Ćuranov Rep

Kad biste šetali šumom, mogli biste naići na jedno šareno čudo – gljivu koja izgleda kao naslagane lepeze ili rep divljeg ćurana. To je „Ćuranov Rep“, poznatiji kao Trametes versicolor, jedna od najpoznatijih lekovitih gljiva na svetu.

Lavlja griva

Lavlja griva, ili po latinskom nazivu Hericium erinaceus, je zanimljiva gljiva koja izgledom podseća na snežnobelu lavlju grivu koja se sastoji od niza kaskadnih izraštaja. Dok njen vizuelni aspekt može fascinirati posmatrače, prava vrednost ove gljive leži u njenim impresivnim potencijalnim zdravstvenim koristima.

Čaga

Čaga je jedinstvena pečurka koja preferira rast na brezovim drvećima u hladnim klimatskim regijama. Iako na prvi pogled može podsećati na komad uglja, njen unutrašnji svet krije mnogo više. Za razliku od tipičnih pečuraka koje smo navikli da konzumiramo, Čaga ima gorak ukus sa nežnom notom vanile. Ono što je čini još posebnijom jeste njen bogat sadržaj vlakana uz niski kalorijski unos.

Reiši Pečurke

Kada šetate šumama Azije, postoji šansa da ćete na panjevima i mrtvim stablima naići na prelepu crveno-smeđu gljivu. Ova mistična gljiva je Reiši, poznata i kao Hrastova sjajnica, i vekovima je bila ključni deo tradicionalne kineske medicine